Om oss

Finnskogsvalsen AB tillverkar matarhjul för skördare i skogsindustrin. Matarhjul som ger bästa totalekonomi genom optimalt grepp utan dubbskador, lång livslängd, låg vikt och ett attraktivt pris. All utveckling och tillverkning sker i Värmländska Torsby.

Företaget grundades och drivs av Kenneth Tomasson, som själv arbetat som ”skogsmaskinpilot” i många år. Det första matarhjulen tillverkades 2003 under namnet Torsbywalzen.

Finnskogsvalsen säljs både i Sverige och på flera utländska marknader som till exempel Norge, Ryssland, Finland, Tyskland och Spanien.

Finnskogsvalsen finns till alla kända märken av skördare och aggregat: Cat, Logmax, Ponsse, SP, Rottne, Timberjack/John Deere, Valmet, Waratah, Viking och Votec.


Fem skäl att välja Finnskogsvalsen

Med Finnskogsvalsen får du ett matarhjul av stål som ger bästa totalekonomi. Oavsett om du kör en stor slutavverkare i grov skog som kräver maximal dragkraft. Eller en liten gallringsmaskin som kräver ett så lätt hjul som möjligt. Här följer fem tunga skäl att välja Finnskogsvalsen G4:

1. Det optimala greppet

Finnskogsvalsen G4 har en enastående dragförmåga tack vare en tandprofil med en mycket vass och spetsig överdel. Det innebär att tanden går in ytterst lätt i virket vid låga tryck på matarhjulen. Generation 4 har cirka 50 procent bättre dragförmåga än föregångaren. Den symetriska formen gör dessutom att det drar precis lika bra framåt som bakåt. Detta sparar både på aggregatet och minskar bränsleförbrukningen – till gagn för såväl plånbok som miljö. Ett matarhjul som håller greppet gör dessutom en bättre diameter- och längdmätning.

2. Skonsamheten mot virket

Hur kan vi då kombinera en vass tand med skonsamhet?
 Svaret är ett inträngningsbegränsande plan med noga utprovade mått mellan varje tandspets.
 Utformning gör det möjligt att själv välja inträngningsdjup.
 Som en bonus skapar denna konstruktion en ficka för barken mellan varje tandrad, vilket gör att matningen dessutom går lättare. Och eftersom barken inte krossas sitter den kvar på stammen (som ett konserverande hölje) i stället för att klibba igen hjulet.

3. Den låga vikten

Efter att ha tillverkat några tusen matarhjul har vi lärt oss att dimensionera rätt, välja rätt material och undvika rörliga delar. Allt detta gör att vi kan minimera vikten på Finnskogsvalsen.

4. Den självrensande funktionen

Vi har valt att inte sätta raderna vinklade i V-profil på våra hjul eftersom detta skulle innebära att hjulet blir assymetriskt och därmed inte helt runt. Vår konstruktion på tandraden är så utformad att hjulen rensar sig till 100 procent – även under den värsta tiden på våren och försommaren.

5. Slitstyrkan

Med Finnskogsvalsen kan du utnyttja din maskins potential till det yttersta. Stål av hög kvalitet, härdat i vissa komponenter och omsorgsfullt svetsad av duktiga yrkesmän, bäddar för lång livslängd. Därför vågar vi också ge två års garanti på Finnskogsvalse G4. OBS! För våra fingervalsar och specialbeställningar är garantitiden 6 månader.